FrNed

de kunst van kurk oogsten

Al in de oudheid wist men dat je de bast van de kurkeik kan verwijderen zonder dat dit de groei van de boom belemmert. Kurk wordt gemiddeld om de negen jaar gewonnen. Het ontschorsen is een kunst op zich – ’s werelds best betaalde vakmanschap in de agrarische sector dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Want te diep snijden kan de boom doen afsterven.

De kurk mag pas worden geoogst als de boom minstens 25 jaar is. De schors groeit weer volledig aan en zal na elke oogst een gladdere structuur krijgen. De kurkeik kan tot 200 jaar oud worden, wat gemiddeld overeenkomt met 16 oogsten. Tussen mei en augustus is de aangroei van de schors het grootst. In die periode wordt de kurk ook geoogst, zoals voorgeschreven door de Portugese wet.

Van de eerste oogst (‘maagdenschors’, bleekgrijs) en de tweede oogst (‘refugoschors’, bruin) kunnen al vloeren en wanden worden gemaakt, maar nog geen wijnkurken. Dat kan pas vanaf de derde oogst (‘amadia’) – de kurkeik is dan al 43 jaar oud en heeft een andere kwaliteit kurk met minder nerven en meer gesloten poriën. Kurk en geduld gaan dus hand in hand.