FrNed

wist je dat kurk…

… al in 2.500 voor Christus gebruikt werd voor vissersvlotten in het oude Egypte? De oude Grieken maakten van kurk ook visserijboeien, sandalen en stoppen voor vaten met wijn en olijfolie. Later gebruikten de Romeinen kurk voor het maken van daken, bijenkorven en schepen.

… veroveraar Alexander de Grote van de verdrinkingsdood redde toen hij een wild stromende rivier overstak? Hij kon zich nog net vasthouden aan een groot stuk kurk dat toevallig in de buurt was, zo wil de legende. Hij zou ook een van de vele historische figuren zijn die kurk gebruikte.

… rond 1680 de Franse monnik Dom Pérignon inspireerde? Hij ontdekte dat je met kurk ook flessen sprankelende wijn kon afsluiten en zette zo een grote stap in de richting van het huidige wijdverspreide gebruik van kurk als afsluiting voor wijn- en champagneflessen.

… in de twintigste eeuw het enige organische materiaal was dat naar Mars werd meegenomen? Kurk werd toen gebruikt voor warmte-isolatie in de Viking-ruimtesondes.

… een bijzonder beloftevolle toekomst heeft? De laatste decennia is er fors geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling van kurk. Vandaag lopen er heel wat prestigieuze pilootprojecten in verschillende toepassingsdomeinen. Van wijnkurken waarvoor je geen kurkentrekker nodig hebt tot kurk als lichtgewicht en hightechmateriaal in vliegtuigen.